24. mája 2016 PR správyZdravie od PRservis.skSITA Diskusia()

Ako funguje mobilná klinika v Sýrii?

Slovenská humanitárna organizácia MAGNA pomáha zachraňovať životy v Sýrii. V apríli tohto roku založila misiu bližšie k ohnisku konfliktu. Prevádzkuje mobilné kliniky.

MAGNA má dlhoročnú expertízu v rámci mobilných jednotiek. Naša dnešná pomoc je však situovaná na vojnovom území. Veľká časť obyvateľstva opustila svoje domovy vo veľkých mestách, ktoré sú doslova bojiskom a terčom bombardovania. Žijú v odľahlých komunitách, kde je nebezpečenstvo bombardovania relatívne nižšie, no úplne mimo základných zdrojov a vybudovanej infraštruktúry zdravotnej starostlivosti. Preto je potrebné, aby sme im pomáhali prostredníctvom mobilných kliník, ktoré za nimi budú prichádzať a liečiť ich tam, kde žijú.

Pôsobíme v oblasti na sever od mesta Homs, v „spádovej oblasti“ s približne 200 000 obyvateľmi. Naše mobilné zdravotnícke tímy sa vydávajú na denné výjazdy pri dodržaní maximálne možnej úrovne bezpečnosti. Bezpečnosť je prvoradá a je rovnocenná s bezpečnosťou ľudí, ktorým pomáhame.

Mobilný zdravotnícky tím sa skladá z lekára, sestry, pôrodnej asistentky, psychológa a prípadne výživového poradcu. Veľmi dôležité je, aby pomoc bola pravidelná a stabilná – aby sme v oblasti operovali podľa pevne stanoveného režimu a dlhodobo. V jednotlivých obydliach sa snažíme nájsť si stabilné miesto – napríklad na farme, v dočasných domoch – kde pravidelne so zdravotníckym tímom prichádzame. Poskytujeme primárnu zdravotnícku starostlivosť, staráme sa o tehotné ženy a najmä deti, predchádzame podvýžive. Ak v oblastiach identifikujeme problémy sexuálneho násilia, riešime aj tieto prípady. Okrem toho poskytujeme aj psychosociálnu starostlivosť, ktorá je v týchto traumatizovaných komunitách mimoriadne dôležitá.

Náročnosť prevádzky týchto jednotiek, tak ako po logistickej, kapacitnej aj finančnej stránke, je na území s dlhodobo pretrvávajúcim konfliktom vysoká, ale je to jediný spôsob, akým tu môžeme pomáhať a zachraňovať životy. Pomôcť môžte aj Vy. Pošlite SMS v tvare MAGNA na 806 v hodnote 3 eur a staňte sa pravidelným prispievateľom alebo online na www.magna.sk

tk

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu Vokálny highlight roka. ‚Songs We Know‘ v Bratislave

Z kategórie Zdravie