Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
26. júla 2012 PR správyHospodárske výsledky od PRservis.skSITA Diskusia()

Spoločnosť BASF potvrdila výhľad na rok 2012

BRATISLAVA 26. júla – Obchody BASF sa v 2. kvartáli 2012 rozvíjali solídne. Spoločnosť zvýšila obrat o 6% na 19,5 mld. eur, výsledok podnikovej činnosti (EBIT) pred zvláštnymi vplyvmi vzrástol o 253 mil. na 2,5 mld. eur. Napriek klesajúcim objemom predaja v chemickom odvetví, ktoré sa týkajú segmentov Chemikálie, Plasty, Výkonné produkty a Funkčné riešenia, ku koncovým číslam prispel dobrý vývoj v segmentoch Poľnohospodárske riešenia i Ropa & Zemný plyn. V 1. polroku zaznamenal celkový obrat 40,1 mld. eur, čo je o 6% viac v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. EBIT pred zvláštnymi vplyvmi je o približne 5 mld. eur vyšší oproti úrovni z 1. polroka 2011.

Dr. Kurt Bock, predseda predstavenstva BASF pri predstavovaní aktuálnych výsledkov poukázal na pribúdajúce rastové riziká: „Naši zákazníci konajú opatrne a redukujú svoje skladové zásoby, a to i z dôvodu očakávania poklesu predajných cien v dôsledku klesajúcich cien surovín.“ Okrem toho sa čínsky ekonomický motor začína zadrhávať – čím dochádza k poklesu obratu BASF v lokálnej mene v Ázii v 2. kvartáli 2012 (rovnako tomu bolo už v 1. štvrťroku).

BASF potvrdzuje prognózu na rok 2012
Pohľad na ekonomický vývoj v uplynulých mesiacoch vedie BASF k opatrnejším očakávaniam pri vývine globálnej ekonomiky v roku 2012 (doterajšie prognózy v zátvorkách):

– rast HDP: 2,3% (2,7%)
– rast priemyselnej produkcie: 3,4% (4,1%)
– rast chemickej produkcie: 3,5% (4,1%)
– výmenný kurz americký dolár / euro: priemerne 1,30 amerického dolára za euro
– ceny ropy: 110 amerických dolárov za barel v ročnom priemere

BASF nepočíta so zásadným oživením dopytu v druhom polroku 2012. „Usilujeme sa naďalej o to, aby obrat a výsledky oproti 2. polroku 2011 rástli – prognóza, ktorú opierame predovšetkým o obnovenie ťažby ropy v Líbyi. Výsledky chemického obchodu budú pravdepodobne pod hodnotami minulého roku. Celkovo však počítame s tým, že čísla obratu a EBIT prekonajú hodnoty minulého roka,“ uviedol Bock.

Vzhľadom na situáciu na trhoch a významné politické i makroekonomické neistoty chce BASF chrániť svoje marže a vytvárať hodnoty. Program STEP, vyhlásený v novembri 2011 a ktorý je v plnom prúde, má za cieľ od roku 2015 prispievať cca 1 mld. eur ročne k celkovému výsledku. BASF pokračuje v optimalizácii pracovného kapitálu, ako dokazuje aj dobrý cashflow v 2. štvrťroku 2012. Plánovaný mierny nárast zamestnancov, predovšetkým v rastových regiónoch, trochu spomalil, pretože je v súčasnosti ťažké predvídať, ako sa bude ďalej vyvíjať situácia v Ázii.

Vývoj segmentov v 2. kvartáli 2012

V segmente Chemikálie došlo k miernemu poklesu odbytu, čo malo za následok mierny pokles obratu oproti rovnakému obdobiu predošlého roka. Tržby v segmente Plasty prekonali úroveň 2. štvrťroka 2011. Kým predajné objemy boli slabšie, pozitívne menové efekty podporili rast obratu. Nižšie marže u niektorých základných produktov súčasne viedli k zreteľnejšiemu poklesu celkového výsledku v tomto segmente.

Nižší odbyt bol zaznamenaný taktiež v segmente Výkonných produktov, napriek tomu obrat jemne vzrástol, opäť vďaka menovým efektom. Nárast cien surovín však nemohol byť plne premietnutý do predajných cien, preto celkový výsledok poklesol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. V segmente Funkčné riešenia bol vývoj podobný – vyšší obrat oproti nižšiemu zisku, taktiež v porovnaní s rovnakým obdobím 2011.

V segmente Poľnohospodárske riešenia bol obchod veľmi úspešný. Odbyt stúpol vo všetkých indikátoroch a regiónoch. Navyše k rastu prispeli vyššie predajné ceny a pozitívne efekty výmenného kurzu, rovnako potešiteľný bol nárast celkových ziskov. EBIT s 833 mil. eur prekonal za 1. polovicu roku 2012 nielen rovnaké obdobie minulého roku, ale už celý rok 2011 (810 mil. eur). V segmente Ropa & Zemný plyn sa plne prejavila obnovená ťažba v Líbyi. Zisk pred zdanením tak výrazne presiahol úroveň predchádzajúceho druhého štvrťroku. Čistý zisk však klesol. Segment Ostatné zaznamenal pokles obratu.

Obchodný vývoj v regiónoch

V Európe vzrástol obrat o 9%. Veľký vplyv na to mali segmenty Poľnohospodárske riešenia a Ropa & Zemný plyn. Rast obratu zaznamenal i segment Chemikálie. EBIT pred zvláštnymi vplyvmi vzrástol predovšetkým vďaka vyšším príspevkom segmentu Ropa & Zemný plyn a Poľnohospodárske riešenia o 467 mil. eur na 1,9 mld. eur oproti rovnakému obdobiu 2011.

V regióne Severná Amerika klesol obrat o 15% (v amerických dolároch) a o 5% (v eurách). Nižšie hodnoty súvisia s optimalizáciou dodávateľského reťazca. Obrat segmentu Poľnohospodárske riešenia vzrástol vďaka vysokému dopytu. Pokles celkového výsledku nastal o 127 mil. eur na 330 mil. eur.

V regióne Ázia – Pacifik poklesol obrat o 1% oproti rovnakému obdobiu minulého roka, merané v lokálnej mene, kým v eurách vzrástol o 9%. Nižšie marže viedli k poklesu celkového výsledku o 57 mil. eur na 229 mil. eur.

V Južnej Amerike, Afrike a na Blízkom Východe vzrástol obrat v lokálnej mene, i v eure zhruba o 1%. Kým obchod s prípravkami na ochranu rastlín bol veľmi úspešný, oproti tomu obchod s katalyzátormi zaznamenal pokles. Celkový zisk zaznamenal pokles v týchto regiónoch o 30 mil. eur na 54 mil. eur.

O spoločnosti BASF
Spoločnosť BASF – The Chemical Company je globálnym lídrom v oblasti chemického priemyslu. Spoločnosť má veľmi široké produktové portfólio zahŕňajúce chemikálie, plasty, stavebné materiály, poľnohospodárske produkty aj jemnú chémiu. Kombinujeme ekonomický úspech, sociálnu zodpovednosť a ochranu životného prostredia. Spoločnosť je spoľahlivým partnerom pre prakticky všetky priemyslové odvetvia a svojim partnerom ponúka produkty s vysokou pridanou hodnotou a inteligentné systémové riešenia, ktoré im umožňujú dosahovať stále väčšie úspechy. Naše produkty a systémové riešenia prispievajú k šetrnému hospodáreniu so zásobami, zaručujú zdravú výživu a pomáhajú zlepšovať kvalitu ľudského života. Náš prínos je zhrnutý do nášho korporátneho cieľa: Tvoríme chémiu pre trvalo udržateľnú budúcnosť. Spoločnosť BASF vyvíja nové technológie s potenciálom hľadania odpovedí na globálne problémy, ako sú zmeny klímy, potreba vyššej energetickej efektívnosti a vyššej mobility. BASF ku ko
ncu roka 2011 zamestnávala 111 000 ľudí a v roku 2011 vykázala tržby vo výške 73,5 miliárd eur. Akcie spoločnosti BASF sú obchodované na akciových trhoch vo Frankfurte (BAS), Londýne (BFA) a Zürichu (AN). Viac informácií o spoločnosti BASF nájdete na internete na adrese www.basf.com alebo na Social Media Newsroom na stránke newsroom.basf.com.

BASF v Slovenskej republike
Na Slovensku je spoločnosť BASF aktívna už niekoľko desaťročí. Prostredníctvom inteligentných riešení a vysoko kvalitných produktov pomáhame našim zákazníkom byť stále úspešnejšími. Odborníci BASF poskytujú poradenstvo nielen v oblasti spracovania produktov firmy BASF, ale aj na poli bezpečnosti, ochrany životného prostredia a úspor energie. Spoločnosť BASF je kompetentným partnerom všetkých dôležitých odvetví slovenského hospodárstva, ku koncu roka 2011 mala spoločnosť BASF na Slovensku 182 zamestnancov a v roku 2011 dosiahla obrat vo výške 112 miliónov eur. Ďalšie informácie o spoločnosti BASF na Slovensku sú dostupné na stránke www.basf.sk.

PR Servis je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk .

ax

K téme

Nová éra je tu. Samsung predstavil inovatívnu sériu AI televízorov Poistenie onkologických chorôb si volí čím ďalej tým viac klientov, štatistiky dokazujú nárast počtu pacientov s rakovinou

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Hospodárske výsledky

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.