18. augusta 2016 PR správyŠport od PRservis.skSITA Diskusia()

200 tímov čaká 345 km dlhý štafetový beh Od Tatier k Dunaju

11. augusta sa začala finálna fáza prípravy tímov na najväčší štafetový beh na Slovensku „Od Tatier k Dunaju“. Do 4. ročníka unikátneho, non-stop bežeckého podujatia, ktoré sa uskutoční 20.-21. augusta na trase medzi Jasnou v Nízkych Tatrách a nábrežím Dunaja v Bratislave, sa zapojí doteraz rekordných 200 tímov. Organizátori pripravili účastníkom niekoľko aktuálnych noviniek s cieľom zabezpečiť im väčší komfort a podporiť ich kolektívny výkon. Okrem vylepšených, funkčných tričiek budú mať bežci k dispozícií aj viac staníc s občerstvením na ťažšie dostupných miestach trate.

Dnes sa v Bratislave koná stretnutie organizátorov s kapitánmi tímov zaregistrovaných do 4. ročníka behu Od Tatier k Dunaju, na ktorom získajú podrobnú príručku s inštrukciami na to, aby sa dokázali so svojimi „spolubežcami“ čo najlepšie pripraviť na 345 km dlhú trasu štafetového behu. „Trasa behu Od Tatier k Dunaju povedie opäť z 95 % po asfaltových cestách 2. a 3. triedy od nízkotatranských končiarov v Demänovskej doline, cez liptovské dedinky, Banskú Bystricu, povodie rieky Hron, Šaľu, Žitný ostrov a Gabčíkovo až po cieľové Tyršovo nábrežie v Bratislave,“ hovorí Štefan Šogor, hlavný organizátor behu, riaditeľ spoločnosti Top Koncept.

Do pretekov Od Tatier k Dunaju sa mali možnosť prihlásiť bežci bez rozdielu veku, výkonnosti a pohlavia, a to v piatich rôznych kategóriách. Hlavnými sú kategórie 9 až 12-členných tímov, skúsenejší bežci mohli vytvoriť 6-členné tímy v rámci kategórie ultramaratónu. Každý zo spolu 200 zaregistrovaných a potvrdených tímov zastupuje kapitán, ktorý zodpovedá voči organizátorom za členov svojho tímu na trati. Trať tvorí tento rok celkovo 36 úsekov rôznej dĺžky a obťažnosti. Všetky úseky sú v dĺžke 7 až 12 km. Každý tím beží celú vytýčenú trať štafetovým spôsobom tak, že každý úsek beží vždy len jeden člen tímu a ostatní členovia sa presúvajú na ďalšiu odovzdávku štafety autami. V prípade 12-členného tímu odbehne každý člen štafetovým spôsobom 3 úseky. Pri menšom počte členov tímu odbehnú niektorí bežci 4

Do behu sa mali možnosť opäť zaregistrovať aj tí najvytrvalejší bežeckí profesionáli, ktorí pobežia celú trať sami. Tento rok siahnu na dno svojich síl až 4 sólo bežci v rámci špeciálnej kategórie, ktorí budú štartovať v predstihu, a to už 18. augusta.

„Naše podujatie chceme z roka na rok vylepšovať, preto sme aj v rámci aktuálneho ročníka pre účastníkov pripravili viaceré novinky. Prvou z nich je vytvorenie viacerých nových staníc s občerstvením na miestach trate, kde nie je možný prístup motorovými vozidlami. Novinkou sú taktiež vylepšené funkčné tričká, ktoré dostane každý zaregistrovaný bežec pred začiatkom behu,“ uvádza Miloš Zágoršek, riaditeľ produkčnej agentúry Quinta Essentia. Na všetkých členov súťažiacich tímov, ktorí dobehnú 21. augusta približne medzi 13:00 až 20:00 do cieľa na nábreží Dunaja v Bratislave, čaká pamätná medaila a občerstvenie vo forme piva a cestovín. Tri víťazné tímy v každej kategórii si odnesú trofej.

Ambasádormi behu sú herečka Gabriela Marcinková Mihalčínová a Gabriel Švajda, popredný vytrvalostný bežec, ktorý pôsobí tento rok ako hlavný poradca behu Od Tatier k Dunaju. „Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že športové podujatie, akým je štafetový beh Od Tatier k Dunaju, dokáže povzbudiť telo ale aj ducha, ako žiadne iné. Tešíme sa z obrovského záujmu bežcov všetkých vekových aj výkonnostných kategórií, ktorí s nami zažijú opäť 345 km dobrodružstva naprieč našou krásnou slovenskou prírodou s vôňou lesa a riek, podvečernými mestami a tiež nočnou krajinou zaliatou svitom mesiaca. Všetkým im držíme palce, aby spolu so svojimi priateľmi z tímu, s ktorými sa budú vzájomne podporovať, dorazili úspešne a šťastne do cieľa,“ vyjadruje sa ambasádorka behu Od Tatier k Dunaju Gabriela Marcinková Mihalčínová.

Generálnym partnerom behu je spoločnosť X-NET, ktorá v rámci svojho X-Net cloudu poskytuje aktuálnu tabuľku dĺžok jednotlivých úsekov pre bežcov a mapové podklady. Hlavnými partnermi sú VÚB banka a Zlatý Bažant.

Všetky informácie o podujatí sú k dispozícii na webovej stránke www.odtatierkdunaju.sk.

O minulom ročníku behu Od Tatier k Dunaju
V roku 2015 sa na štart postavilo 186 tímov a 2 sólo bežci. Spolu sa behu zúčastnilo 2143 ľudí, čo znamená, že beh Od Tatier k Dunaju môže niesť hrdo prívlastok „najväčší štafetový beh na Slovensku“. Bežci zabehli spolu takmer 6 750 individuálnych behov – každý po približne 10 km. Všetci účastníci spoločne odbehli približne 65 000 km, čo znamená, že keby bol beh Od Tatier k Dunaju jedna veľká štafeta, bežci obehnú rovník okolo celej zemegule 1,5-krát. Najrýchlejší tím zabehol trať za 23 hod 01 min a 24 sec. Organizátori rozdali bežcom spolu 2 400 tričiek, 2 200 medailí a 163 trofejí. Organizačný štáb počas behu tvorilo približne 130 organizátorov a 25 dobrovoľníkov.

V prípade záujmu o viac informácií, prosím, kontaktujte:
Tomáš Turčan, Grape PR, 0944 598 222, tomas.turcan@grapepr.sk

tk

4 z 10 Sloveniek má problém s financovaním svojich biznisov. Už druhý rok ich podporí She’s Next, grantový program spoločnosti Visa DKV Mobility rozširuje sieť nabíjacích staníc vďaka spolupráci so spoločnosťou ČEZ

Z kategórie Šport