Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
24. augusta 2015 PR správyZdravie od PRservis.skSITA Diskusia()

Je biznis v zdravotníctve dôležitejší ako pacient?

BRATISLAVA 24. augusta – V posledných týždňoch sa v slovenských denníkoch takmer denne objavuje nenápadne označená platená inzercia s nápadnými titulkami, propagujúcimi protónovú liečbu v Prahe. Ktovie prečo však Protónové centrum v Prahe, práve v čase vrcholiacej prepoisťovacej kampane na Slovensku tak okato a masívne pripomína, že protónovú liečbu v Prahe hradí poisťovňa Dôvera. Ani zmienka o tom, že túto liečbu platí svojim poistencom aj VšZP, ktorá ju dokonca začala uhrádzať ako prvá na Slovensku a doteraz ju v Prahe zaplatila podstatne väčšiemu množstvu pacientov ako propagovaná súkromná zdravotná poisťovňa. Náhoda? Zámer? Neférový pokus riešiť svoj biznis prostredníctvom médií? Úsudok nech si urobí každý sám.

Keby nešlo o zdravie, možno by obsah tejto kampane ani nestál za zmienku. Nezainteresovaný čitateľ však po prečítaní tejto, podľa VšZP účelovo zavádzajúcej inzercie, môže nadobudnúť dojem, že liečbu v Protónovom centre v Prahe hradí iba poisťovňa Dôvera. Nie je to pravda.

Protónová liečba je v zmysle platných právnych noriem uhrádzaná z prostriedkov verejného zdravotného poistenia. Liečbu protónom spravidla indikujú špecializované onkologické ústavy, konkrétne lekári v odbornosti radiačná onkológia. Fakt, že poisťovňa Dôvera má (na rozdiel od VšZP) uzavretú zmluvu s Protónovým centrom nič nemení na skutočnosti, že poistenci VšZP majú túto liečbu plne zabezpečenú. Na to, aby im ju VšZP uhradila, nie je totiž potrebná žiadna zmluva s Protónovým centrom, nakoľko schvaľovanie liečby sa v tomto prípade riadi platnou legislatívou o zdravotnej starostlivosti v cudzine.

VšZP doteraz, (aj bez toho, aby mala zmluvu), uhradila liečbu v Protónovom centre v Prahe 49 poistencom. V počte takto liečených pacientov jej teda patrí jednoznačné prvenstvo na Slovensku. Tieto informácie sa však do spomínaných článkov akosi „nezmestili“. Nevadí. Čitateľ ich určite nájde aj na samotnej stránke Protónového centra, ktoré od začiatku svojej existencie pravidelne zásobovalo svoj web príbehmi liečených poistencov VšZP a článkami o výbornej spolupráci so slovenskou VšZP, ktorá, ako uvádza stránka, “ sa po nemeckej Allianz stala druhou zahraničnou zdravotnou poisťovňou, ktorá hradí túto vysoko efektívnu a šetrnú metódu liečby v Prahe“. Tu je niekoľko linkov na ilustráciu:

Slovence léčbu protony zaplatila pojišťovna, na Čecha se složili kolegové
http://www.novinky.cz/domaci/358682-slovence-lecbu-protony-zaplatila-pojistovna-na-cecha-se-slozili-kolegove.html

Léčba v protonovém centru v Praze očima pacienta – lékaře
http://www.ptc.cz/media/novinky/z-ptc/lecba-v-protonovem-centru-v-praze-ocima-pacienta-lekare/

Rakovine zoči-voči: Príbehy Sloveniek, ktorým exkluzívne centrum zachránilo životy!
http://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000648/1391961/Rakovine-zoci-voci–Pribehy-Sloveniek–ktorym-exkluzivne-centrum-zachranilo-zivoty-

Špičkové centrum zachraňuje životy: Liečbu podstúpi ďalší Slovák
http://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000648/1370161/Spickove-centrum-zachranuje-zivoty–Unikatnu-liecbu-podstupi-dalsi-Slovak

Novinky
http://www.ptc.cz/media/novinky/?page-treelisting-57-1203261128=13

Prvá Slovenka ukončila prevratnú liečbu v exkluzívnom centre
http://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000648/1353044/Prva-Slovenka-ukoncila-prevratnu-liecbu-v-exkluzivnom-centre

Napriek tomu, že VšZP na zabezpečenie protónovej liečby pre svojich poistencov žiadnu zmluvu nepotrebuje, o tejto možnosti s Protónovým centrom Praha rokovala. K uzavretiu zmluvy nedošlo z dôvodu neprimeraných finančných požiadaviek protónového centra. Za rovnakú liečbu by mala totiž štátna poisťovňa platiť viac ako súkromná. Druhým dôvodom bola snaha Protónového centra o samoindikáciu pacientov na liečbu v ich zariadení, bez predchádzajúceho schválenia VšZP, čo je v rozpore s platnými slovenskými i českými právnymi normami. Napriek všetkému VšZP poslala do Protónového centra v Prahe najviac pacientov zo Slovenska.

Nekorektný spôsob mediálnej prezentácie a komunikácie, ktorý v posledných týždňoch zvolilo Protónové centrum Praha, nepovažujeme za dobré východisko pre ďalšie rokovania o možnej zmluve. Nehovoriac o tom, že protónová liečba napríklad v Nemecku je lacnejšia.

PR Servis je komerčný informačný servis určený na publikovanie tlačových správ, informácií, vyhlásení a oznamov určených médiám a verejnosti. Texty sú vysielané v znení, dodanom klientom, bez redakčnej úpravy. Agentúra SITA je distribútorom týchto informácií a za ich obsahovú a štylistickú úroveň nezodpovedá. E-mail: prservis@sita.sk .

ax

K téme

Roman Kýr z Henklu: Zmenami v portfóliu reagujeme na ekologické výzvy aj náladu spotrebiteľov ESG. Naliehavosť začína byť hmatateľná

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Zdravie

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.