27. júla 2012 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

V rómskych osadách chýba najmä hygiena a zdravotná prevencia

BRATISLAVA 27. júla – Zástupcovia spoločnosti GlaxoSmithKline (GSK) a Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) navštívili rómske osady, v ktorých podporujú zdravie a prevenciu v rámci projektu „Spoločne za lepšie zdravie“. Jednu z hlavných úloh pritom zohrávajú mediátori zdravia – terénni zdravotní asistenti, ktorí pôsobia priamo v segregovaných rómskych osadách.

Farmaceutická spoločnosť GlaxoSmithKline sa rozhodla podporiť projekt „Spoločne za lepšie zdravie“ zameraný na podporu zdravia a jeho prevencie v rómskych osadách. Na Slovensku ho realizuje v spolupráci s Asociáciou pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) a mimovládnymi organizáciami v ďalších troch krajinách, ktoré dlhodobo pôsobia v oblasti podpory zdravia priamo v segregovaných rómskych komunitách prostredníctvom tzv. mediátorov zdravia – terénnych zdravotných asistentov. Projekt bude prebiehať minimálne počas troch rokov v 30 rómskych osadách v regiónoch Prešov, Poprad a Spišská Nová Ves. Na Slovensku začal v apríli tohto roku a osobná návšteva zástupcov GSK a ACEC spolu so zdravotnými asistentmi v niekoľkých rómskych osadách mala za cieľ podporiť ich prácu v náročnom teréne.

Návšteva osád priniesla pre tých, ktorí boli v tomto prostredí prvýkrát, nezabudnuteľné zážitky a emócie a potvrdila, že „raz vidieť je lepšie ako stokrát počuť“. Generálny riaditeľ spoločnosti GSK Slovensko Charles Hackett hovorí: „Navštívil som osady, v ktorých som na vlastnej koži pocítil nedostatok nádeje – nádeje v prácu, v zlepšenie situácie, nedostatok nádeje v lepší život. Na druhej strane som videl ohromné pokroky v niektorých osadách, ktoré sú skvelým príkladom práce ľudí na sebe samých, motivácie a spoločenského ducha, kde ľudia z komunity spoločne pracujú na budovaní lepšieho života dnes i do budúcnosti. Vedenie jednotlivcov v rámci komunít a podpora miestnych orgánov sa zdali byť kľúčové k tomu, aby nastala pozitívna zmena. Bol som hrdý, keď som videl vedenie a podporu zo strany zdravotných mediátorov, ktorí v rómskych komunitách pracujú s pomocou organizácie ACEC a teraz aj s podporou GSK. Zdravie je nevyhnutnou súčasťou zlepšenia vyhliadok pre tieto osady a ľudí, ktorí v nich žijú.“

Každá osada je niečím iná, no spoločné majú jedno – vo všetkých je nedostatočná úroveň starostlivosti o zdravie a hygienu a sú prostredím, v ktorom sa môžu ľahko šíriť infekčné ochorenia. V niektorých ľudia bojujú so základnými potrebami, ako je prístup k pitnej vode, ktorú musia nosiť zo vzdialenej studne, ba v niektorých osadách ju dokonca nemajú vôbec a pijú vodu z potoka, v ktorom sa zároveň umývajú či perú bielizeň. V osade obce Svinia ľudia žijú v podmienkach, aké vídať v správach zo zaostalých oblastí Afriky či Indie, „dlážku“ príbytkov tvorí len udupaná hlina, všade lieta hmyz a horúčavy zvyšujú zápach. „Ľudia tu žijú v špine, nemajú základnú zdravotnú starostlivosť, deti trpia na črevné ochorenia, každý rok sa objavujú prípady žltačky, ktorá postihne celé rodiny. Nemajú sa kde umyť, sú vďační za to, že v súčasnosti majú aspoň dve studne s pitnou vodou, ktoré využíva viac ako 1200 obyvateľov – druhú postavili kvôli častým nepokojom, ktoré vznikali pri dlhom čakaní pri pôvodne jedinom zdroji vody,“ približuje Mária Nazarejová, asistentka terénnej sociálnej práce a koordinátorka mediátorov zdravia v lokalite Prešov.

V osade obce Letanovce žijú Rómovia tiež prostý život v chudobných podmienkach a väčšinou ošarpaných chatrčiach, no aj v takýchto podmienkach si niektorí dokážu vytvoriť prekvapivo útulné a čisté bývanie. Osada Hranovnica je celkom iná – je vzorovým príkladom toho, že rómska problematika sa dá riešiť a Rómom nechýba pracovitosť a snaha aktívne sa pričiniť o to, aby žili lepšie. Tvoria ju najmä pekné murované domy, upravená ulica, mnohí z tunajších obyvateľov majú zamestnanie a patria k zručným remeselníkom, ktorí si už aj v okolitých obciach vybudovali dobré meno.

Na Slovensku žije približne 130 tisíc ľudí v podmienkach, ktoré výrazne negatívne ovplyvňujú ich zdravotný stav. Nízka úroveň hygieny spôsobená absenciou infraštruktúry, kanalizácie a prístupu k pitnej vode má priamy vplyv na šírenie infekčných ochorení. Nízka vzdelanostná úroveň prehlbuje bariéry pri získavaní informácií o negatívnych dopadoch rôznych faktorov na zdravie a obyvatelia týchto lokalít majú preukázateľne horší prístup k zdravotnej starostlivosti. Projekt s názvom „Spoločne za lepšie zdravie“ sa realizuje priamo v rómskych osadách, podporuje prácu mediátorov zdravia a tiež zvyšuje povedomie o prevencii a možnostiach zdravotnej starostlivosti v rómskej komunite. Jedným z dôležitých cieľov je snaha podporiť presadenie pozície mediátora zdravia/zdravotného asistenta v teréne do katalógu pracovných činností, čo je prvým krokom pre systematizáciu programu podpory zdravia pre cieľové skupiny. V lokalitách, v ktorých mediátori zdravia pôsobia, sa zreteľne znižuje riziko infekč
ných ochorení, zlepšuje sa preventívna zdravotná starostlivosť a výrazne sa zvyšuje návštevnosť poradní pre matky s deťmi, čo potvrdzuje ich mimoriadny význam pre zdravie ohrozených komunít i celej spoločnosti.

Spoločnosť GlaxoSmithKline je jedna z najväčších farmaceutických spoločností na svete orientovaných na výskum a vývoj. Naším poslaním je napĺňať potreby ľudstva v oblasti zdravotníctva a umožniť tak ľuďom prežívať svoj život aktívnejšie, cítiť sa lepšie a žiť dlhšie.

ACEC – Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu je mimovládna organizácia, poslaním ktorej je budovať porozumenie, podporovať medzinárodnú kultúrnu výmenu, prehlbovať vzdelávanie a vytvárať priestor pre ďalšie pokračovanie vzájomnej komunikácie. V oblasti vzdelávania realizuje programy, tréningy a aktivity zamerané na rómsku komunitu na Slovensku.

bx

Nadácia Tesco venuje 440-tisíc eur na podporu projektov pre komunity a planétu Tesco už po štvrtýkrát patrí medzi Najzamestnávateľov roka!

Z kategórie Ostatné