Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
20. októbra 2017 PR správyKultúra od PRservis.skSITA Diskusia()

Šéfdirigent James Judd otvorí so Slovenskou filharmóniou 69. koncertnú sezónu 2017/2018

Bratislava, 20.10.2017 – Otváracie koncerty a zároveň prvé symfonické dvojice 69. koncertnej sezóny Slovenskej filharmónie sú na programe vo štvrtok a piatok 26. a 27. októbra 2017. Zaznejú pod taktovkou nového šéfdirigenta SF Jamesa Judda, s ktorým sa filharmonici v septembri t. r. predstavili na Otváracom koncerte 53. ročníka Bratislavských hudobných slávností.

Na Otváracích koncertoch sezóny zaznejú diela dvoch obľúbených skladateľov – Gustava Mahlera a Wolfganga Amadea Mozarta. Majster klasicizmu skomponoval zo svojich 600 diel viac ako 50 symfónií. Poslednou z nich je Symfónia C dur č. 41, Jupiterská, KV 551 z roku 1788, ktorú napísal 3 roky pred svojou smrťou. Ťažiskom Mahlerovho diela je jeho deväť dokončených symfónií. Symfónia č. 1 D dur, Titan patrí v súčasnosti medzi jeho najuvádzanejšie. Skladateľ ju skomponoval presne o 100 rokov neskôr r. 1888. V premiére zaznela r. 1889 pod taktovkou skladateľa v Budapešti. Všetky Mahlerove symfonické opusy v sebe nesú hlboké filozofické a myšlienkové posolstvo. V Prvej symfónii môžeme počuť známu pieseň „Bruder Martin, Bruder Jakob“, židovský klezmer či citát z cyklu Piesne potulného tovariša. Maestro Judd získal práve za nahrávku tohto diela Zlatú medailu francúzskeho Diapasonu a ocenenie spoločnosti Toblacher Komponierhäuschen za najlepšiu nahrávku roka. Na úvod programu zaznie zriedka uvádzané lyrické Blumine, pôvodne druhá časť 1. symfónie.

Slovenská filharmónia sa so šéfdirigentom predstaví aj o týždeň neskôr 2. a 3. novembra, kde okrem diel Alexandra Moyzesa Partita na poctu Majstra Pavla z Levoče, op. 67, Josepha Haydna Koncert pre violončelo a orchester č. 2 D dur, Hob. VIIb:2. zaznejú aj variácie Enigma britského skladateľa Edwarda Elgara. Sólistom večerov bude 31 ročný maďarský violončelista István Várdai, víťaz interpretačných súťaží Prix Montblanc v Ženeve a ARD v Mníchove.

Anglický dirigent povedie filharmonikov počas 69. sezóny na 7 dvojiciach koncertov hlavných abonentných cyklov (26./ 27. október 2017, 2./ 3. november 2017, 22./ 23. marec 2018, 28./ 29. marec 2018, 12./ 13. apríl 2018, 19./ 20. apríl 2018, 31. máj a 1. jún 2018). Program záverečnej dvojice je zostavený z diel Zdeňka Fibicha, Antonína Dvořáka a Eugena Suchoňa. Šéfdirigent James Judd ho uvedie so Slovenskou filharmóniou a Slovenským filharmonickým zborom na záverečnom koncerte festivalu Pražská jar, ktorý je venovaný 100. výročiu založenia Československej republiky.

*JAMES JUDD

Britský dirigent James Judd patrí k medzinárodne uznávaným umelcom pre svoju výnimočnú všestrannosť, jedinečné muzikanstvo a charizmatické pôsobenie aj mimo pódia. Vyznačuje sa mimoriadne komunikatívnym štýlom, prípravou dramaturgicky zaujímavých koncertov a pravidelné hosťovania v koncertných sálach od Viedne po Tokio svedčia o jeho vynikajúcom kontakte s publikom a hudobníkmi. Bohaté umelecké aktivity viedli Jamesa Judda k spolupráci s renomovanými orchestrálnymi telesami ako Berlínska filharmónia, Rotterdamská filharmónia, Orchestre National de France, Gewandhaus Orchester v Lipsku, Kráľovská filharmónia, Londýnsky symfonický orchester, Anglický komorný orchester, BBC Symphony Orchestra, NHK Symphony Orchestra v Tokiu a orchestre v Dallase, St. Louis, Baltimore a

K téme

Nesmrteľnú kráľovnú belkanta Editu Gruberovú si SND pripomenie špeciálnym galakoncertom Študenti VŠMU prezentujú slovenskú hudbu na Olomouckom festivale a v Bratislave (projekt SLOVAK SOUND 2018)

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Kultúra

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.