16. júna 2017 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MPRV: Zvyšujeme podporu exportu slovenských potravín

NITRA 16. júna –

MPRV: Zvyšujeme podporu exportu slovenských potravín

MPRV SR zvýši štátne podpory pre účasť na medzinárodných výstaváchSpoločnosť Tekmar exportuje až 80 % produkcie do 35 krajínProdukcia pšenice stúpa, produkcia ovsu oproti roku 2015 mierne pokleslaMinisterstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) ide podporovať účasť slovenských producentov potravín na medzinárodných výstavách s cieľom zvýšiť export slovenských potravinárskych produktov do zahraničia. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná aj pri tejto príležitosti navštívila firmu Tekmar zameranú na funkčné müsli tyčinky, ktorej produkcia je zameraná na export do 35 krajín sveta.

„Slovenské potraviny sú kvalitné a majú aj exportný potenciál. Príkladom je aj spoločnosť Tekmar. Intenzívne sa preto zaoberáme podporou exportných možností slovenských potravinárskych firiem a analýzou najpotenciálnejších vývozných trhov pre slovenské potravinárstvo,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Agrorezort zvyšuje príspevky pre účasť medzinárodných podnikov na schválených medzinárodných výstavách v oblasti potravinárstva až o 600 percent, z 3 320 € na 20 000 €. Zároveň bude preplácať ubytovanie a prepravu dvom osobám.

Aj na Slovensku existujú firmy, ktoré nielen vyrábajú, ale zaoberajú sa aj výskumom potravín. Napríklad Tekmar vlastní výskumné centrum, v ktorom vedci pracujú na vytváraní zloženia produktov v oblasti energetických tyčiniek. Spoločnosť patrí v oblasti funkčných tyčiniek medzi technologických lídrov, za svoje produkty získala aj renomované medzinárodné ocenenia. Pri produkcii spolupracuje aj so slovenskými poľnohospodármi. „Až 75 % podiel surovín v našich produktoch pochádza od slovenských dodávateľov. Ročne kupujeme od slovenských poľnohospodárskych podnikov viac ako 3000 ton pšenice a ovsu a vo vlastnej výrobe ich spracovávame na pšeničné a ovsené vločky,“ ozrejmil Jozef Nitray, konateľ spoločnosti.

Pestovanie ovsa a pšenice na Slovensku má dlhoročnú tradíciu. Zvlášť pšenici sa mimoriadne darí, v uplynulom roku ju poľnohospodári pestovali na osevnej ploche takmer 418 tisíc ha, čo je za posledných päť rokov nárast o vyše 50 000 ha. Stúpla aj jej produkcia o 800 tisíc ton na 2,4 milióna ton. Osevná plocha ovsa klesla vlani o 2,6 tisíc ha v porovnaní s rokom 2015, a to na 14,8 tisíc ha. Klesla tak aj produkcia na 36 tisíc ton.

Spoločnosť Tekmar zamestnáva 85 ľudí. Jej produktové portfólio tvorí viac ako 250 vlastných receptúr a technologických postupov najmä cereálnych, funkčných tyčiniek, ovsených vločiek a sypaných müsli. Ročne vyprodukuje 30 miliónov produktov, až 80 % z nich exportuje do 35 krajín sveta.

Mgr. Zuzana Peiger Ačjaková

Odbor komunikácie a marketingu

Odborníci podporujú väčšiu dostupnosť liekov proti parazitom Problémy nám v lete môžu spôsobiť surové, ale aj pripálené jedlá

Z kategórie Štátna správa