18. mája 2017 VyhláseniaŠtátna správa od PRservis.skSITA Diskusia()

MPRV: Slovenská zelenina je kvalitná, agrorezort jej chce na pultoch viac

BRATISLAVA 18. mája –

Slovenskí pestovatelia zeleniny a zemiakov vedia už v súčasnosti ponúknuť spotrebiteľmi požadovanú kvalitu a čerstvosť. Napriek tomu nie je jednoduché dostať sa až k samotnému spotrebiteľovi.

Podpora slovenskej produkcie zeleniny a zemiakov v obchodoch a zachovanie deklarovanej podpory zeleniny, to boli hlavné témy stretnutia ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriely Matečnej a Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska (ZZZS). Zástupcovia zväzu prišli na rokovanie aj s iniciatívou vytvorenia mechanizmu na informovanie spotrebiteľa o prítomnosti slovenskej produkcie zeleniny a zemiakov na trhu a hodnotenie ponuky v obchodných reťazcov.

„Južná časť Slovenska bola v minulom období zeleninovou zásobárňou Československa, stav sa však podstatne zmenil k horšiemu. To chceme zmeniť,“ skonštatovala Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. „Dôvodom sú napríklad lacná konkurencia zo zahraničia, nedostatočná produkcia našich pestovateľov či obchodná politika reťazcov. Ak chcú naši pestovatelia preraziť, považujem za nevyhnutné, aby sa združovali a spoločnými silami koordinovali odbyt aj marketing.“

„Spotreba čerstvej zeleniny a zemiakov slovenských spotrebiteľov je výrazne vyššia ako jej produkcia,“ uviedol na stretnutí Michal Šula, podpredseda Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska. Zväz vznikol zlúčením viacerých zväzov a je dnes najväčšia samosprávna organizácia zastupujúca väčšinu pestovateľov, ale aj spracovateľov zeleniny a zemiakov. „Mnoho druhov čerstvej zeleniny a zemiakov, ktoré sa v našich podmienkach urodia, už vedia slovenskí pestovatelia vyrobiť, alebo túto medzeru v budúcnosti doplniť. Slovenskí pestovatelia zeleniny a zemiakov vedia už v súčasnosti ponúknuť spotrebiteľmi požadovanú kvalitu.“ Osobitne sa na Slovensku rozvíja pestovanie vo veľkoplošných skleníkoch a fóliovníkoch hydroponickou metódou. Podľa Michala Šulu domáci pestovatelia majú v doplnení medzery veľký potenciál, pričom to, čo ich motivuje je záujem spotrebiteľov.

„Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka má viacero nástrojov, ako pomôcť slovenskej produkcii zeleniny,“ uviedla na stretnutí ministerka Gabriela Matečná. „Podporujeme združovanie poľnohospodárov, máme spustené školské programy ovocia, zeleniny a mlieka. Poľnohospodári tiež môžu získať investičné a neinvestičné podpory z Programu rozvoja vidieka. V týchto dňoch už zasielame rozhodnutia na začatie činnosti pre mladých farmárov.“ Ministerka Matečná pripomenula novú ministerskú iniciatívu regionálnych pultov v obchodných reťazcoch pre lokálnych dodávateľov. Záujemcovia môžu kontaktovať ministerstvo na e-mailovej adrese chcemdodavat@land.gov.sk.

Ako dodal predseda Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska, Oliver Šiatkovský, „slovenská produkcia zeleniny je čerstvejšia, bezpečnejšia a mnohokrát aj kvalitnejšia ako iná produkcia. Nastal čas, aby sa slovenský spotrebiteľ dozvedel o domácej produkcii zeleniny a zemiakov, o možnostiach jej prítomnosti na trhu a o jej výhodách.“

Michal Feik

Odbor komunikácie a marketingu

Odborníci podporujú väčšiu dostupnosť liekov proti parazitom Problémy nám v lete môžu spôsobiť surové, ale aj pripálené jedlá

Z kategórie Štátna správa