4. mája 2012 PR správyOstatné od PRservis.skSITA Diskusia()

Mladí bádatelia zo Slovenska na medzinárodnej olympiáde

BRATISLAVA 4. mája – Nadaní žiaci v oblasti vedy a techniky, ktorí uspeli na Celoštátnej súťažnej prehliadke bádateľských projektov žiakov stredných škôl – Scientia Pro Futuro 2011, v týchto dňoch súťažia na Medzinárodnej olympiáde projektov trvalo udržateľného rozvoja (International Sustainable World Project Olympiad – Energy, Engineering and Environment) – I-SWEEEP 2012 v americkom Houstone.

Už po piatykrát viac ako 600 mladých bádateľov zo 68 štátov z celého sveta sa stretáva v George R. Brown Convention Center – Houston (Texas), aby sa podelili o svoje inovatívne nápady, myšlienky, skúseností a vedomostí z oblasti riešenia problematiky trvalo udržateľného rozvoja. Olympiáda prebieha v troch súťažných kategóriách – energetika, technológie a životné prostredie. Cieľom olympiády I-SWEEEP je vzbudiť u žiakov stredných škôl záujem o riešenie výziev v oblasti trvalo udržateľného rozvoja.

Slovenskú republiku na I-SWEEEP 2012 reprezentujú traja mladí bádatelia. Peter Lenárt, žiak Gymnázia Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici, s bádateľským projektom s názvom „Mutovaná K527A HsdR podjednotka EcoR124l“. Tibor Porubän, žiak Gymnázia J. A. Raymana v Prešove, s bádateľským projektom s názvom „Pieskoviská a pôda okresu Prešov ako zdroj pôvodcov larválnej toxokarózy ľudí“ a Lucia Sviečková, žiačka Gymnázia v Gelnici, s bádateľským projektom s názvom „Analýza banskej haldy v Gelnici v lokalite Slovenské Cechy-Gaple s vysokým obsahom toxických kovov v substráte“.

V rámci programu olympiády pre súťažiacich je pripravený aj zaujímavý sprievodný vzdelávací program ako napr. návšteva vesmírneho centra NASA či múzea vedy. Finančné ocenenia a štipendiá, o ktoré žiaci súťažia, sú v celkovej hodnote viac ako 500 000 USD, pričom hlavná cena za najlepší projekt v danej kategórií je 3 000 USD.
Na I-SWEEEP 2012 žiaci postúpili z Celoštátnej súťažnej prehliadky bádateľských projektov žiakov stredných škôl – Scientia Pro Futuro 2011, ktorú organizovalo občianske združenie Mladí vedci Slovenska v rámci projektu

„Aktivizácia talentovanej mládeže a jej celoročná systematická príprava na vedeckú prácu prostredníctvom účasti na medzinárodnej postupovej súťaži I-SWEEEP“ podporovaného Agentúrou na podporu výskumu a vývoja na základe zmluvy č. LPP-0351-09. Hlavným partnerom súťaže Scientia Pro Futuro sú Slovenské elektrárne, a. s. Viac informácií nájdete na www.scientiaprofuturo.sk a www.isweeep.org.

ax

Kam po vysokej škole? Program Teach Next ponúka absolventom unikátnu možnosť ako naštartovať kariéru Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa namiesto vyučovania h3kovali

Z kategórie Ostatné