20. februára 2013 Nezaradené od PRservis.skSITA Diskusia()

Cena nafty a mýto rozhodnú v roku 2013 o prežití dopravcov

BRATISLAVA 20. februára – Napriek tomu, že Česká republika má najvyššiu spotrebnú daň na naftu v regióne, dopravcovia tam v roku 2013 tankujú lacnejšie ako na Slovensku. Z údajov DKV Euro Service, popredného poskytovateľa služieb pre dopravcov vyplýva, že po prvýkrát od roku 2011 rastie počet slovenských dopravcov, ktorí jazdia s prázdnou nádržou zo Slovenska a tankujú v Čechách. Prejavil sa tak efekt vyšších marží na Slovensku: nižší predávaný objem ako v okolitých krajinách si obchod kompenzuje na prirážke k nákupnej cene.

„Doprava patrí k odvetviam, ktoré najviac postihli dôsledky hospodárskej recesie. Preto dopravcovia starostlivo vyberajú prepravné trasy podľa nákladov. A aj najmenšie rozdiely v cenách na prepravných trasách do zahraničia využívajú na lacnejšie tankovanie,“ hovorí Ondřej Pavlík, výkonný riaditeľ slovenskej a českej pobočky DKV. V zahraničí je zaujímavé sledovať podobné poklesy tankovania podľa stavu ekonomiky. Napríklad Taliansko a jeho štrukturálne problémy sa odrážajú na nižšom tankovaní v predtým obľúbenom Slovinsku. Pokles prepravy do Veľkej Británie zas znížil tankovanie v Belgicku.

Výkony kamiónovej dopravy sa podľa štatistík DKV medziročne výraznejšie nezmenili. Zmenila sa však štruktúra prepravy, čo súvisí práve s hospodárskou recesiou. „Podľa údajov našich zákazníkov sa v súčasnosti prepravuje výrazne menej elektroniky, čo zodpovedá poklesu spotrebiteľského dopytu a zároveň klesajúcim objemom výroby elektroniky na Slovensku. Rovnako sektor automotive zaznamenáva z hľadiska prepravných výkonov pokles,“ hovorí O. Pavlík. Na druhej strane rastú napr. výkony zásielkových služieb.

Vysoké ceny nafty a mýta budú v v roku 2013 naďalej kritickým faktorom ekonomiky dopravcov, ktoré zásadným spôsobom ovplyvnia ich likviditu. „Očakávame, že kapacita dopravcov bude vyššia ako dopyt, a preto budú aj naďalej pokrivené ceny a cenové hladiny,“ hovorí O. Pavlík. „Z praxe našich zákazníkov vieme, že otvorené kalkulácie, ktoré by zohľadňovali nárasty cien nafty alebo sadzieb mýta, sú stále skôr výnimkou. To znamená, že prevažujú prepravné kontrakty, ktoré nezohľadňujú nárast nákladov pre dopravcov. V drvivej väčšine prípadov musia dopravcovia tieto nárasty, ktoré sú napríklad pri palivách často krát skokové, kompenzovať znížením vlastnej marže. Vzniká im tak náklad, ktorý nedokážu preniesť na zákazníka.“

DKV preto počas celého roka 2013 očakáva, že sa dopravcovia budú snažiť uplatniť systém, v ktorom si namiesto orientácie na malú skupinu zákazníkov vytvoria široké portfólio zákaziek. V jeho rámci potom budú môcť pružne prenášať dopravné kapacity podľa toho, kde sú schopní predať svoje kapacity za vyššiu sadzbu. Nižšia závislosť na zákazníkovi je jednoznačne cesta k vyššej ziskovosti.

„Pokiaľ ide o ceny palív v tomto roku, očakávam, že budú mierne klesať predovšetkým v dôsledku rastúcej samostatnosti severoamerických trhov. Na nich sa výrazne zvyšuje podiel vlastných zdrojov ropy, ropných produktov a plynu z bridlíc,“ dodáva O. Pavlík. „Na druhej strane je tu vplyv kurzu eura. Pokiaľ dôjde k jeho oslabeniu v dôsledku ekonomických problémov eurozóny, pokles sa môže zmeniť aj na opätovný rast cien palív.“

DKV EURO SERVICE GmbH + Co. KG je jednou z vedúcich servisných spoločností v oblastiach logistiky a cestnej prepravy, ktorá už od roku 1934 ponúka profesionálom v doprave nespočetné množstvo služieb zameraných na optimalizáciu nákladov a efektívne riadenie vozových parkov na európskych cestách. Medzi ne patria napríklad bezhotovostné platby za produkty a služby u 54 000 obchodníkov so širokým portfóliom ponúkaných značiek, a tiež služby jednorázovej úhrady mýta alebo vrátenie dane z pridanej hodnoty a spotrebnej dane.

V roku 2011 predstavoval obrat skupiny DKV v Európe 5 miliard eur. Spoločnosť je zastúpená v 42 krajinách a zamestnáva vyše 650 pracovníkov po celej Európe. V uplynulom roku bolo v obehu 1,7 milióna servisných kariet DKV u 89 000 zákazníkov. V roku 2012 bola karta DKV vyhlásená ôsmy krát za sebou „Najlepšou značkou“ v kategórii palivových a servisných kariet.

Diskontný reťazec Action otvára prvú predajňu v Poprade. Pribudne v OC MAX Stovky značkových výrobkov majú odteraz v Tescu ešte nižšiu cenu

Z kategórie Nezaradené